Vitalik Buterin'in Yeni Yayımlanan Makalesi Charles Hoskinson'un Dikkatini Çekti

Admin
0

 Vitalik Buterin'in Yeni Yayımlanan Makalesi Charles Hoskinson'un Dikkatini Çekti

Vitalik Buterin, yakın zamanda blockchain ölçeklendirme çözümü konusunu yeniden ele aldı. Son makalesi, düşünceli bir Kurbağa Kermit GIF'i ile yanıt veren Charles Hoskinson da dahil olmak üzere endüstri liderlerinin dikkatini çeken Plazma'nın karmaşıklıklarını ve potansiyelini inceliyor.


İlk olarak 2017'de tanıtılan Plazma, para yatırma, para çekme ve Merkle kökleri gibi temel unsurlar dışında verileri ve hesaplamaları zincir dışında işleyerek blockchain ölçeklenebilirliğini artırmak için tasarlandı. Önemli ölçeklenebilirlik iyileştirmeleri vaat etti ancak müşteri tarafındaki yüksek veri depolama maliyetleri ve basit ödeme çözümlerinin ötesine geçen zorluklar gibi sınırlamaları nedeniyle toplamaların büyük ölçüde gölgesinde kaldı.


Kaynak: Buterin'in tezi, geçerlilik kanıtlarındaki (ZK-SNARK'lar gibi) gelişmelerin teşvik ettiği Plazmanın gençleştirilmesi etrafında dönüyor. Bu teknolojik ilerlemeler, Plasma'nın temel zorluklarını potansiyel olarak çözebilir ve özellikle ödemeler konusunda onu daha verimli hale getirebilir. Bununla birlikte, Plazma aracılığıyla çok büyük miktarda varlık güvence altına alınabilse de bunun özellikle karmaşık uygulamalar için herkese uygun tek bir çözüm olmadığını belirtiyor.


Plazma zincirinin, yeni blokların yayınlanmasından ve kullanıcılara paraları için Merkle şubelerine gönderilmesinden sorumlu bir operatörü vardır. Doğal risk, operatörün suiistimalinde yatmaktadır ve bu durum, kullanıcıların dikkatli olmasını ve anormalliklerin tespit edilmesi durumunda varlıklarından derhal ayrılmasını gerektirmektedir.


Buterin, teknik ve ekonomik engelleri tartışarak Plasma'yı ve USDC gibi takas edilebilir tokenleri barındıracak şekilde genelleştirmeyi detaylandırıyor. Ayrıca Plasma'yı Ethereum'un Sanal Makinesine (EVM) uyarlamanın inceliklerine de değiniyor .


Buterin'in makalesinden çıkarılacak en önemli sonuç, Plazma'nın blockchain ekosistemindeki faydasını yeniden canlandırabilecek son atılımlar dikkate alınarak yenilenmiş bir bakış açısı olacaktır. Geliştiricileri ve meraklıları, bir zamanlar ünlü olan ve sınırlamalarına rağmen hala belirli uy

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)