EYT Şartları Belli oldu mu ? Vedat Bilgin açıkladı ! EYT 2023’e kaldı ...

Admin
0

 EYT şartları belli oldu !

 

EYT SON DAKİKA BUGÜN GELİŞME OLDU MU? EYT YAŞ ŞARTI VAR MI, NE ZAMAN  ÇIKACAK? EYT'DE SON DURUM

EYT için çalışmaların devam ettiği süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Bilgin yasa teklifinin Aralık ayında meclise geleceğini duyurmuştu ancak Meclis AKP-MHP oylarıyla 11 günlük tatile çıkıyor. EYT yaş sınırı tartışmaları sürerken merakla beklenen düzenleme tamamlansa dahi en erken 2023 yılında görüşülecek. 

EYT düzenlemesi Meclis tatiline takıldı. Yıl sonuna kadar geçmesi beklenen düzenleme TBMM'nin tatile girmesiyle önümüzdeki yılın ilk günlerine kaldı. Peki, EYT ne zaman çıkacak? EYT düzenlemsinde gündeme gelen kadınlar için 48, erkekler için 50 yaş şartı kalkacak mı? İşte EYT'de tüm emrak edilen detaylar...


EYT düzenlemesi henüz gündemin ön sıralarına alınmadığı için, söz konusu düzenleme bir son dakika değişikliği olmazsa 2023'te görüşülecek.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin son olarak EYT ile ilgili yaptığı açıklamada "Bizim aralık içinde bitirip inşallah teknik çalışmaları bitirdikten sonra Meclis'te arkadaşlarımızla ve yüce Meclis'in kararına sunacağımız çalışmalar EYT ile ilgili tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için 8 eylül 99 öncesi olduğu için o yıl falan işletmede çalışmış sigortalı işçilerde bu çok yaygın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN BİLGİN'DEN EYT'DE YAŞ SINIRI AÇIKLAMASI!


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT yasası yaş şartı sınırına ilişkin olarak “En kapsamlı düzenlemenin yapılacağında kimsenin endişesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

3 temel kriter olduğunun altını çizen Bakan Bilgin, çalışmanın teknik yönüyle ilgili problemler olduğunu ifade etti. 8 Eylül 1999 yılı öncesi işe girenleri kapsadığını fakat o zamanlar dijital ortamda kayıt sistemlerinin bulunmadığına dikkat çekti. Tüm bunları organize etmeye çalıştıklarını söyleyen Bakan Bilgin, kapsamının tamamlanması halinde Meclis’le paylaşılacağını ifade etti. Bakan Bilgin “Bu ayın sonuna kadar Meclis’e getireceğimi söylemiştim, İnşallah sözümü tutarım Ocak ayına sarkmaz. Bütün bu çalışmaları tamaladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman yüce Meclis’le bunu paylaşacağım. Onun için şunu söyleyim ki, en kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızıdan kimsenin endişesi olmasın.” dedi.

PRİM GÜN SAYISI DEĞİŞMİYOR


Şimdi bu yaşi şartı kalkıyor. Bakan Vedat Bilgin'in üzerini net bir şekilde çizerek verdiği bilgiye göre ise prim gün sayıları değişmiyor.

STAJ SİGORTASI EYT'DE BAŞLANGIÇ SAYILACAK MI?


Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." yanıtını verdi.

Yani staj sigortası EYT'de başlangıç tarihi olarak sayılmayacak.

EYT'YLE KISMİ EMEKLİLİK FIRSATI


8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan düzenlemeye göre 3600 prim günü, 15 yıl sigortalılık süresi ve kadınlarda 50, erkekelrde 55 yaşını dolduran SSK'lı çalışanlar kısmi emekli olabiliyordu.

Yine yaş şartları ve sigortalılık yılları aynı olmakla beraber 5 bin 400 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur'ular'da kısmi emeklilikten yararlanabiliyordu.

EYT ile eski düzenlemede elde edilen ancak 8 eylül 1999 sonrası ortadan kalkan tüm hakların geri gelmesi gündeme gelince kısmi emeklilik hakkı da gündeme geldi. EYT ile bu hak tanınırsa 15 yıl sigortalılık erkeklerde 55 kadınlarda 50 yaş şartı ile EYT'den yararlanabilecek SSK'lılar 36000, Bağ-Kur'lular ise 5400 günle kısmş emekli olabilecekler. 


Bu makale EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) ile ilgili yetkili ağızlardan yapılan son açıklamalara göre yazılmıştır. Yanlışlık olduğunu düşündüğünüz haberler için lütfen iletişime geçiniz...

Abone Ol

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)